Založ si blog

Zázraky a paradoxy

Žijeme v jednom z najbohatších a zároveň najnespravodlivejších štátov na svete. Posledné roky neustále rastie HDP na obyvateľstva. Máme dosť prostriedkov na zabezpečenie sociálneho minima v zmysle odporúčania MOP z roku 2012. Kam však ide zisk a idú dividendy? Produkujeme a dávame Európy viac než dostávame späť. Čo to je za zvrhlosť, že na panské zábavky a ( napr. jachtárstvo Transpetrolu) sa zberáme a 20% ľudí na Slovensku nemá na normálnu stravu?

Výbor expertov Rady Európy upozornil na to, že úroveň minimálnej mzdy je nedostatočná voči záväzkom ku Európskej sociálnej charte.

Vláda si dala urobiť štúdiu od Svetovej banky ako znížiť sociálne dávky. Odpoveď bola, že už sa nedajú, pretože sú príliš nízke. Problém nie je v štedrosti sociálnych dávok, ale v nízkej cene práce. Preto akékoľvek zdaňovanie žobračeniek za prácu je nemorálne.

Urobili sme reformy v sociálnom zabezpečení, ktoré nič negarantujú, resp. zaručujú chudobu väčšine.  Primeranosť dávok neustále klesá. Ten kto neplatí – vyhrá. Ten kto sa zo systému vymaní – vyhrá. Nikto sa v systéme nevyzná. Platí pravidlo, postaraj sa sám o seba.

Napriek právu na sociálne zabezpečenie, príjem sociálnych dávok chceme podmieniť nútenou prácou. Viem, že mnohí súhlasia, možno väčšina, ale je to opäť v rozpore so zistením výboru expertov OSN z roku 2005 v prípadoch podmienenia vyplácania dávok sociálneho zabezpečenia, hoci aj prácou pre obec. Sme malý štát. Ústavu si premeníme, ale dokážeme zmeniť svet? Takéto „reformy“ presadzovali v zahraničí iba pravicové vlády.

Slovensko je presvedčené o nemožnosti nadpráv pre etnické menšiny. Aj slovenský ústavný súd mal v tom jasno. Európsky súd v Luxemburgu vlani rozhodol naopak a potvrdil oprávnenosť pozitívnej diskriminácie aj voči menšinám, ak nemajú možnosť primeraného zastúpenia.

Európska komisia odporučila Slovensku zvýšiť zamestnanosť v sociálnej oblasti a dať mladým prácu. Mladým sa nevenujeme. Nedávame z vlastných zdrojov na ich zamestnanosť. Dokonca sú, podľa správy EÚ, služby zamestnanosti bez dostatku zamestnancov.

Dnes máme najnižšiu zamestnanosť žien, najskoršie vyhnanie „starších“ z trhu práce. Pretože 57 roční už nerobia. Ak nerobíte do 25 rokov a potom od veku 55 rokov nerobíte a budete žiť ešte 25 rokov, čo vychádza? 50 rokov byť ekonomicky odkázaný a pracovať 30 rokov? Plus byť nezamestnaný a mať deti? Ako to môže systém utiahnuť? Nezmysel. Iba zmysluplná práca, ktorú aj primerane oceníme dáva riešenie. Nenávisť medzi ľuďmi, diskriminácia, ageizmus vedie k chaosu a k diktatúre.

Slovensko má HDP vyššie ako Portugalsko, Grécko a kúpnou silou predbehlo aj Česko. Máme priemerný príjem ako Česko, Poľsko, Maďarsko… Priemerný príjem je vysoký pre obrovské rozdiely.  Najčastejšia mzda je na úrovni 20% EÚ. Dajme ľuďom slušnú mzdu a budú mať na lekára, služby, školy, deti, rodičov a tým sa aj ekonomika rozbehne.

Podporme sociálnu ekonomiku. Ekonomiku, kde ide o splnenie potrieb a poskytnutie práce. Ekonomiku, kde sú ľudia žiadaní a ohodnotení. Sem patria potraviny, voda, zdravie, výchova a celá sociálna oblasť. Kto počul o sociálnom družstevníctve? V EÚ 7% ľudí tento sektor zamestnáva. V Taliansku je to až 13%. Na Slovensku je to chápané ako trestná činnosť. Ktorý zastupiteľský zbor si uvedomuje čo činí privatizáciou tohto sektora?

 

Garantovaný slušný život

11.03.2016

Garantovaný slušný život (v strednej a východnej Európe) Miloslav Hetteš, prezident Európskej rady pre sociálny rozvoj Úvod Sociálna inklúzia podľa významného think-tanku „Friends of Europe“ je iba rečníckym zvratom v Európskej únii, ktorý bez jej skutočného napĺňania spôsobuje pokles legitimity EÚ. Musíme pochopiť čo sociálna inklúzia znamená [...]

LEPŠÍ ŽIVOT V RUŽINOVE JE MOŽNÝ

26.09.2014

Ružinov je môj domov. Bratislava je moje mesto. Slovensko je moja vlasť. Pekné slová že? Kto z nás tomu ešte verí. Vládnu nám ľudia, čo nemajú iný záujem iba sa nabaliť. Vládnu nám v Bratislave mnohokrát ľudia čo tu ani nežili, ani sa tu nenarodili. Nenásytné strany si dosadili do samosprávy poslušných, čo na tom že skorumpovaných ľudí – voliči im aj tak [...]

Prečo kandidujem?

07.05.2014

doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc., Nový parlament listina – č. 13, volebné miesto č. 2 Pripomíname si desať rokov pôsobenia v rámci Európskej únii. Oplatilo sa nám to? Slovensko do EÚ vstupovalo s oveľa menšou ekonomickou silou, ako má dnes. V tvorbe hrubého domáceho produktu na obyvateľa sme preskočili Portugalsko aj Grécko. V kúpnej sile dokonca Česko. Veríte [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Miloslav Hetteš

Starosta Ružinova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 81971x
Priemerná čítanosť článkov: 3415x

Autor blogu

Kategórie