Založ si blog

Nemáme ľavicovú politiku na Slovensku

Na Slovensku nemáme ľavicovú politiku. To čo jej hovoria aktéri sami o sebe, že je ľavicová politika, je v podstate pravicová politika. Svojho času sme boli štyria na večeri kde sa hodne diskutovalo. Bol tam aj Petr Nečas (bývalý český premiérom). Výsledok bol ten, že som nadobudol dojem, že v oblasti sociálnej politiky je česká ODS viac naľavo ako slovenský politický subjekt, označený ako sociálno-demokratický. Česká „pravica“ mala oveľa triezvejší pohľad napr. na privátne dôchodkové fondy, ako slovenská „ľavica“. Máme to ale doma domotané. Viem budem oznámkovaný, že to mám ja popletené. Ale čo už, nerozumiem tomu a mýliť sa môžem.

Počul som návrh, že by sme potrebovali obchody pre chudobných. Ale my ich máme! Napr. LIDL je obchod pre chudobných. Že tam na Slovensku chodia aj ľudia na športových autách je nezmysel. V Štokholme som zašiel do tohto obchodu. Nakupovali tam iba ľudia, čo by som ich zaradil medzi chudobu, alebo bezdomovcov. Keď máme pätinové príjmy, čo si môžeme dovoliť? V Amerike som nakúpil potraviny v lacnom supermarkete. Dcéra, ktorá tam žije, mi to vyhodila do odpadkov. Nakúpila následne potraviny bez chemických aditív a také čo sú zdravé, nie ti čo je lacné. 

Výbor expertov Rady Európy označil slovenskú minimálnu mzdu ako diskriminačnú. Európska komisia v podstate uvádza, že je nemorálne vyberať dane z tak nízkych miezd. To je ľavicová politika?

Na Slovensku existuje mýtus o vysokých odvodoch a vysokých daniach. V Európe patríme medzi posledné 4 krajiny čo do výšky daní (vrátane odvodov) na HDP. Za posledných desať rokov štát tento podiel neustále dobrovoľne znižoval. Samozrejme, že je kríza sociálneho štátu, ak ho demontujete. Sociálny štát žije z prerozdeľovania, štát platia iba zamestnanci, bohatí sa zákonne „oslobodili“ a nezamestnaní nemajú z čoho odvádzať. To je ľavicová politika?

Medzinárodná organizácia práce hovorí o nemožnosti použiť dôchodkový vek ako dôvod ukončenia pracovného. Na Slovensku člen vlády to pripúšťa. Máme vysokú medzi generačnú nenávisť. Čo takéto uvažovanie podporuje? Iba vyvolávanie napätie v štáte. Nemáme dosť iných problémov, ako štvať jedného proti druhému? Ale aby sme riešili zamestnanosť peniaze nedávame. To je sociálne cítenie?

Európa hovorí o potrebe flexiistoty. Flexibilne stratiť prácu a mať istotu novej. Pekné. Aká ale je istota na Slovensku, kde sa všetci bojíme, že keď flexibilne prídeme o prácu, tak ma už nikto nezamestná. Nezamestnanosť je však umelo živená, pretože má z nej niekto prospech zamestnávateľ.

Európa hovorí o potrebe investovania do sociálnej oblasti. V krajinách, kde štát málo sociálne investuje, býva nízka miera zamestnanosti. V roku 2010 Slovensku dosiahlo najnižší podiel sociálneho investovania a preto aj vysokú nezamestnanosť. Ak sa to nezmení, zamestnanosť neporastie. Iba vyššia životná úroveň zvýši zamestnanosť a nie naopak.

V roku 2004 som podporoval triezvy pohľad na Európsku úniu. Podporoval som aj právo povedať nie. Slovensko doteraz nevytvorilo podmienky na využitie možnosti tohto členstva. Slovensko je krajina bez vízie, s lacnou pracovnou silou a bez istoty rozvoja. Plne závisíme na exporte, nemáme žiadne stabilizačné opatrenia. Orientácia iba na montáž inde navrhnutých áut, z nás robí nestabilnú automobilovú („banánovú“) republiku. Do zahraničia tečie zisk vytvorený ožobráčenou prácou. Slovensko dosahuje 76% priemeru v ekonomike, ale v mediánovej mzde asi 20%. Kam ide profit? Investuje sa do rozvoja? Nie je tu prosté vykorisťovanie a iba míňanie na nezmyselný luxus?

Výdavky na zdravie a sociálnu ochranu posledných desať rokov klesali. Napr. na zdravie dávame 752 € na občana, oproti 1157 € v Česku a 1843 € v priemere v EÚ. Tomu možno hovoriť starostlivosť o zdravie. Navyše sa podporuje privatizácia zdravotných zariadení, teda ich profitovej časti. To je ľavicová politika?

Máme tu v parlamente stranu, ktorá funguje v zásade na vodcovskom princípe, resp. možno na princípe „demokratického centralizmu“. Navyše akceptujúcu nacionalizmus a podporovanie nesolidarity. Funkcie sa v nej prideľujú zhora nadol. Aká tam môže byť diskusia, resp. aká možnosť rastu na základe schopností? Snemy ako hold moci? Predobraz slovenského štátu?

Na politickom trhu bolo voľné miesto a tak sa z tretej cesty stala sociálna demokracia. Nikto iný neponúkol tak dobre túto ilúziu. Keď nič iné nie je, tak tomu zákazník (občan) verí a volí. Pokiaľ bude volebné právo a väčšina národa je chudobná, tak treba vytvárať fatamorgánu, že to s nimi myslia dobre. A národu to aj nebodaj imponuje, že jej predstavitelia majú ručne šité topánky, obleky v cene mercedesu a na rukách hodinky, za ktoré kúpiš byt.

Po obsadení všetkých funkcií v štáte takýmito ľavičiarmi, čo nás čaká? Raj na zemi? Nastane útek zbohatlíkov ako Gérard Depardieu nedávno z Francúzska?

Výbor expertov OSN odmieta možnosť prepojenia poberania dávok nezamestnanými, akýmikoľvek povinnými prácami, čo i v prospech obce. Vo svete systém odpracovania si almužny presadzovali iba pravicové vlády. U nás zrejme tiež. Rozdeľovanie národa na usilovných a na lenivých povedie k apartheidu a ku koncu tohto štátu.

Svetová banka vo svojej správe označila slovenské sociálne dávky ako príliš nízke. Upozornila, že sa už nedajú znížiť. Ako potom hovoriť o štedrosti? Úbohé sú mzdy. To je ľavicová politika?

Európsky súdny dvor v Luxemburgu nepodporil slovenský postup zákazu pozitívnej diskriminácie voči menšinám. Máme reálny záujem riešiť rómsku otázku?

Európska komisia upozornila na potrebu zrušenia obsadzovania miest po straníckej línii a o potrebe ukončiť neustále destabilizovanie verejnej správy. Dávame relatívne priveľa prostriedkov na verejnú správu. Nestačili nám informácie o týraní detí, dôchodcov a iných dôsledkoch konania straníckych nominantov. To je rovnosť šancí? Máme o 10% menej vysokoškolsky vzdelaných ľudí ako je bežné v Európe, ale stále počuť, že ich je veľa. To je presadzovanie znalostnej ekonomiky? Ak by všetci absolventi ukončili IT technológie a iné žiadané profesie, nenájdu prácu. Pretože je viac nezamestnaných ako je voľných miest.

Európska komisia poukazuje na nedostatok učiteľov, zdravotníkov, sociálnych pracovníkov. Slovensko vymiera. Akú máme prorodinnú politiku? Sociálna politika by mala zaručiť sociálnu ochranu. Ochrana, ktorá nie je predpovedateľná a neposkytujúca istotu, že nebudem chudobný, nie je úspešnou alternatívou. Nie je ani sociálnym zabezpečením v zmysle MOP. Sociálne zabezpečenie nemôže byť iba finančne udržateľné, ale musí byť aj primerané a to na Slovensku nie je.

Slovensko v podobe dividend, zisku, profitu dáva do zahraničia viac než dostáva v podobe štrukturálnych fondov a inej „pomoci“. Niečo ako britská India, ktorá lacno predávala bavlnu a draho kupovala látky z Británie, vyrobené z jej bavlny. Pomoc v podobe potravín pre bohaté Slovensko bola hanba. Hanba bola aj to, že táto pomoc bola Európskou komisiou zrušená, preto že to administratíva nevedela spravodlivo rozdeliť.

Nie, nemáme ľavicovú stranu ani politiku, ľavicová politika by mala byť iná. Aby bol človek menej nešťastný, potrebuje mať aspoň minimálnu životnú úroveň. Vlády by mali šancu uspieť. Naopak ak konajú v smere „pridávania“ šťastia bohatým, tak bývajú spravidla menej úspešné (hoci aj podporou panských huncútstiev ako sú jachty, alebo demonštráciou bohatstva na „súkromných“ narodeninových oslavách). Prečo sa preto nesústredia na to kde môžu byť užitočné? Teda na odstránenie chudoby a nezamestnanosti? A to je ľavicová politika.

Na Slovensku neexistuje ľavica. Pokiaľ subjekt, takto označený, bude mať podporu občanov, bude aj použiteľný pre finančníkov. Pretože drží národ v kľude a zároveň tak ochraňuje jej záujmy. To čo je napravo od neho je iba o niečo liberálnejšia pravica. Nie je to zásadná alternatíva. Ak by sa im nepodarilo udržať dojem reprezentácie vôle ľudu a legálnosti, napr. sociálne nepokoje, alebo objavenie autentickej ľavicovej strany a poprípade aj nulová účasť na voľbách, obávam sa že nastúpi ešte menej demokratické riešenie.

Európa znamená vo svojom pôvodnom význame zvedavá žena. Európa by mala mať tiež záujem na spravodlivom a dôstojnom živote. Zisk z našej ekonomiky sa nerozdeľuje medzi občanmi Slovenska. To čo dostávame zo zahraničia ako európske fondy je almužna a nie dôstojná a spravodlivá odmena za náš pot, produktivitu, zdravie a pokazený život našich detí. Slovensko by nemalo byť iba kolóniou, ktorá finančne podporuje bohatšie európske krajiny. Slovensko by nemalo byť trhom nekvalitných potravín.

Chráňme naše národné tradície a hodnoty! Európa by mala byť domovom národov, v ktorej musí mať aj Slovensko rovnomerné postavenie. Postavenie Slovenska nesmie byť postavením nechceného dieťaťa.

Máme zodpovednosť voči budúcim generáciám, ktorým raz vrátime krajinu zapožičanú od našich rodičov. Kiež by sme sa nemuseli hanbiť.

 

Garantovaný slušný život

11.03.2016

Garantovaný slušný život (v strednej a východnej Európe) Miloslav Hetteš, prezident Európskej rady pre sociálny rozvoj Úvod Sociálna inklúzia podľa významného think-tanku „Friends of Europe“ je iba rečníckym zvratom v Európskej únii, ktorý bez jej skutočného napĺňania spôsobuje pokles legitimity EÚ. Musíme pochopiť čo sociálna inklúzia znamená [...]

LEPŠÍ ŽIVOT V RUŽINOVE JE MOŽNÝ

26.09.2014

Ružinov je môj domov. Bratislava je moje mesto. Slovensko je moja vlasť. Pekné slová že? Kto z nás tomu ešte verí. Vládnu nám ľudia, čo nemajú iný záujem iba sa nabaliť. Vládnu nám v Bratislave mnohokrát ľudia čo tu ani nežili, ani sa tu nenarodili. Nenásytné strany si dosadili do samosprávy poslušných, čo na tom že skorumpovaných ľudí – voliči im aj tak [...]

Prečo kandidujem?

07.05.2014

doc. RNDr. Miloslav Hetteš, CSc., Nový parlament listina – č. 13, volebné miesto č. 2 Pripomíname si desať rokov pôsobenia v rámci Európskej únii. Oplatilo sa nám to? Slovensko do EÚ vstupovalo s oveľa menšou ekonomickou silou, ako má dnes. V tvorbe hrubého domáceho produktu na obyvateľa sme preskočili Portugalsko aj Grécko. V kúpnej sile dokonca Česko. Veríte [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Miloslav Hetteš

Starosta Ružinova

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 81969x
Priemerná čítanosť článkov: 3415x

Autor blogu

Kategórie